Szervóra

2017.10.22

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének titka egyszerű: Kövessük biológiai óránk ritmusát minden egyes napon egy egész életen át. Az ember biológiai ritmusa 24 óra alatt jár körbe egyszer. A keleti gyógyításban kiemelt szerepet játszik a bioritmus. A bioritmus keleti felfogására épül ez az óra, amit most lát. Tizenkét működési terület követi egymást két óránként, ez add ki egy 24 órás teljes ciklust.

Menjünk végig ezeken a területeken:


24 órától hajnali 1 óráig " uralkodik az epehólyag". Ez szorosan összefügg a máj      működési területével, mely  1-től 3-ig a legaktívabb. Sokunknak vannak alvászavarai, felébredünk hajnalban, fájdalmak jelentkeznek. De az okát nem tudjuk. Ilyen esetekben az epe máj működésével lehetnek gondok. Epekő okozhat panaszokat, de kései nehéz vacsora, vagy nagyobb mennyiségű alkohol is alvászavart, fájdalmat okozhat.

Hajnali 3 és 5 óra között, a tüdő működésének maximuma idején a leggyakoribb az asztmás roham, fulladás, köhögés. Idetartozik az orr a mandula és a légcső is. Ilyen esetekben tartson az ágya mellett egy pohár mézes vizet és ébredés után igya meg. Fontos a megfelelő szellőztetés, portalanítás.

Reggel 5-től 7-ig a vastagbél a legaktívabb, ez a székletürítés optimális ideje. A belek tisztán tartása nagyon fontos az egészség megőrzésének érdekében. Ebben segíthet a gyümölcs, és a zöldségek fogyasztása. Esetenként az aszalt szilva segítséget nyújthat.

7 óra után az üres gyomor jelez, amely 9 óráig emészt a legjobban, majd 9 órakor a lép és a hasnyálmirigy következik. Mindkettő szempontjából fontos a reggeli. Különösen a cukorbetegek és a diétázók nem mellőzhetik a reggelit. A mondás szerint: Reggelizzen úgy mint a király. A reggelije legyen, meleg folyadékban fehérjében energiában gazdag. A gyomor meridián a meleget kedveli. Ilyenkor különösen jó hatású a meleg kamilla tea, csalán tea, gyomorvédő tea, zöld tea.

Ezután következik a szív, mely 11 és 13 óra között a legaktívabb. Sok szív beteg hamarabb menne orvoshoz, ha tudná, hogy a déli fáradékonysága komoly figyelmeztetője lehet a szív kezdődő gyengeségének. Távol keleten hagyományosan 12 óra körül pihenőt tartanak, mely jelentősen csökkenti a szívinfarktus veszélyét.

13 és 15 óra között a vékonybél időszaka következik. A vékonybél feladata a táplálék emésztése, lebontása tápanyagokra, és ennek egy részének a felszívása. A meg nem emésztett anyagokat továbbítja a vastagbél felé. Látható, hogy a vékonybél működéséhez a reggeli és az ebéd nagyon fontos.

Délután 15-től 17 óráig kerül sor a húgyhólyagra. Ebben az időszakban ajánlott a szénsavmentes víz, tea fogyasztása. Érdemes lédús gyümölcsöket enni. A folyadék fogyasztása karbantartja a vesét is melynek az ideje 17-től 19 óráig tart. A vese energiájának megőrzéséért kerülni kell a túl sós, zsíros ételeket. Ajánlatos a vese működését segítő gyógyteák fogyasztása.

19 órától 21 óráig a szívburoké a fő szerep. Melynek fő feladata a védelem. Ilyenkor hasznos lehet a szívburok meridiánnak, azaz a kar válltól a csuklóig terjedő ízületi pontjainak a masszírozása finom ütögetése. A fizikai erőkifejtés a nehéz sport már az éjszakai alvás ellen dolgozik. Ajánlott viszont séta, mely az oxigén ellátás megnövelésével elősegíti a szívburok munkáját.

Este 21 órától 23 óráig tart a " három melegítő köre". A hagyományos kínai felfogás szerint ezen a szív-tüdő, a lép-gyomor, és a vese-húgyhólyag együttesét érti. Ebben a két órában ezek a csoportok összehangoltan együtt működnek. Ez az időszak a nyugalomé, zenehallgatásé, békés együttlété, a szexuális életé. A feszültség, veszekedés, idegeskedés kihat az egész másnapunkra is. Ezért érdemes kerülni a a TV-ben az akció filmeket. Ajánlatos harag nélkül lefeküdni. Ha a párunkat a nap folyamán megbántottuk akkor mindenféleképpen kérjünk tőle bocsánatot. A biológiai óra ismerete és használata közelebb visz bennünket az életműködésünk megismeréséhez és segíti az egészséges napi ritmus kialakítását. Segít tisztázni a betegségeinket, meglehet előzni vele a nagyobb bajt. A hagyományos Kínai felfogás szerint három legnagyobb vétség a biológiai óránk szerint az esti alkohol, az éjszakai kávé, a reggeli szex, ezek az egész rákövetkező naptól veszik el az energiát.

Az embernek a környezetével, bioritmusával harmonikusan kell élnie. Ez a hosszú élet titka. Bármilyen erőteljes valaki, büntetlenül ennek ellenére tenni következményekkel járhat.

A szervórával és a környezettel összehangolt életmód révén azonban lehetséges a hosszú életmód.